میگرن قاعدگی چیست؟

میگزن قاعدگی چیست

میگرن قاعدگی به سردردهایی گفته می شود که در دو روز منتهی به قاعدگی و سه روز اول قاعدگی رخ می دهند

میگرن قاعدگی چیست؟ شاید تا به حال در مورد سردردهای هورمونی یا میگرن قاعدگی چیزهایی شنیده باشید و یا آن را تجربه کرده باشید. در این مقاله در مورد چیستی و راه حل های درمانی این پدیده صحبت خواهیم کرد.

سالهاست که دانشمندان به ارتباط بین کاهش هورمون استروژن و سردرد پی برده اند. با این حال، مکانیزم های پشت پرده این ارتباط همچنان ناشناخته باقی مانده اند.

 یک مطالعه جدید نشان داده است که با نوسانات سطوح هورمونی در طول چرخه قاعدگی، سطح یک نوع پپتید مرتبط با میگرن نیز در بدن افزایش و کاهش می یابد.

طبق آمار، زنان سه برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به میگرن هستند و بسیاری از آنها شاهد ارتباط میگرن با چرخه قاعدگی خود هستند

 مطالعات نشان می دهد که این سردردها معمولا در دو روز منتهی به قاعدگی و سه روز اول قاعدگی رخ می دهند. این پدیده به عنوان “میگرن قاعدگی” شناخته می شود.  بیشتر زنان در دیگر زمان‌های ماه نیز حملات میگرنی را تجربه می‌کنند، اما تعداد کمی از آن‌ها فقط همزمان با عادت ماهانه خود دچار میگرن می‌شوند.

تفاوت میگرن معمولی با حملات میگرن قاعدگی چیست؟

 حملات میگرن قاعدگی معمولاً شدیدتر هستند، بیشتر طول می کشند و احتمال عود آنها در روز بعد بیشتر از حملات میگرن معمولی است.  این بدان معنی است که بسیاری از زنانی که درمان میگرن آنها در بیشتر مواقع به خوبی جواب می دهد، ممکن است همچنان در مدیریت حملات میگرن قاعدگی خود مشکل داشته باشند. اکثرا این حملات بدون مشاهده هاله (آئورای مرتبط به شروع میگرن) هستند.

چه کسانی به میگرن قاعدگی مبتلا می شوند؟

بین ۵۰ تا ۶۰ درصد از زنان متوجه ارتباط بین میگرن و پریود خود می شوند. این ارتباط ممکن است تا زمانی که یک زن به اواخر سی سالگی یا به چهل سالگی برسد، آشکار نباشد. حتی برای کسانی که ممکن است از سنین پایین‌تر به میگرن مبتلا شده باشند.

 زنانی که مشکلات قاعدگی دیگری دارند اغلب متوجه نمی شوند که سردردهای این دوره در واقع میگرن هستند. این شناخت ناکافی بیماران از میگرن، ممکن است مشکلاتی را در راه درمان آن ایجاد کند.

چه چیزی باعث میگرن قاعدگی می شود؟

 مطالعات نشان داده‌اند که میگرن می‌تواند با کاهش طبیعی سطح استروژن در حوالی زمان قاعدگی، ایجاد می شود. با این حال، استروژن تنها هورمون مسئول در ایجاد میگرن قاعدگی نیست. مطالعات دیگر نشان داده‌اند که زنانی که در چند روز اول قاعدگی خود متوجه میگرن می‌شوند، ممکن است در معرض تأثیر هورمون پروستاگلاندین باشند.

در طول دوره قاعدگی، مقدار این هورمون در بدن در بالاترین سطح خود است. به خصوص در زنانی که پریودهای سنگین یا دردناکی دارند که ممکن است با سردرد همراه باشد

 تحقیقاتی در این زمینه در حال انجام است زیرا به احتمال زیاد دلایل دیگری نیز برای میگرن قاعدگی وجود دارد. چرخه قاعدگی، یک چرخه پیچیده است و شامل تغییراتی در تعدادی از مواد شیمیایی مغز به نام انتقال دهنده های عصبی است که اثر هورمون هایی مانند استروژن و سایر مواد مرتبط با میگرن مانند سروتونین را تغییر می دهند.

چگونه بفهمیم که به میگرن قاعدگی مبتلا شده ایم؟

 ثبت تغییرات و حالات سر درد حداقل سه دوره قاعدگی در یک دفترچه یادداشت می تواند بسیار مفید باشد. این کار به تایید رابطه بین میگرن و قاعدگی کمک می کند.

 ممکن است نگران باشید که با مراجعه به دکتر باید برخی از بررسی‌ها، مانند آزمایش هورمون‌ها یا اسکن مغز را انجام دهید.  این آزمایشات معمولاً فقط در صورتی ضروری هستند که پزشک فکر کند مشکل چیزی غیر از میگرن است.  بعید است که هورمون های شما مشکل قابل توجهی داشته باشند. تفاوت فقط این است که شما به نوسانات طبیعی هورمون حساس تر هستید.

آیا میگرن قاعدگی بهتر می شود؟

 میگرن معمولاً با نزدیک‌تر شدن به یائسگی (به اصطلاح پیش یائسگی) بدتر می‌شود، تا حدی به این دلیل که دوره‌های قاعدگی بیشتر می‌شوند و تا حدودی هم به این دلیل که چرخه طبیعی هورمون مختل می‌شود.

 خبر خوب این است که به محض اینکه قاعدگی متوقف شود و هورمون ها آرام شوند، میگرن بهبود می یابد.

برای کمک به خودمان چه کنیم؟

 بیشتر زنان مبتلا به میگرن می‌توانند حملات میگرن قاعدگی را به همان شیوه میگرن غیر قاعدگی مدیریت کنند

 داشتن دفترچه یادداشت سردرد می تواند به شما کمک کند تا زمان قاعدگی خود را پیش بینی کرده و به خصوص به محرک‌های غیر هورمونی میگرن توجه کنید. زیرا اجتناب از آن‌ها قبل از پریود ممکن است به جلوگیری از حمله میگرن مرتبط با قاعدگی کمک کند.

 برای مثال مراقب باشید بیش از حد خسته نشوید و در صورت لزوم مصرف الکل را قطع کنید.  میان وعده های کوچک و مکرر بخورید تا سطح قند خون را بالا نگه دارید. زیرا از دست دادن وعده های غذایی یا گذراندن مدت طولانی بدون غذا می تواند باعث تشدید این حملات شود.

 حمله را با داروهای معمول خود درمان کنید و مصرف آنها را به تأخیر نیندازید. درمان زمانی موثرتر است که زودهنگام شروع شود.  اگر حمله میگرنی شما دیرتر در همان روز یا روز بعد عود کرد، درمان را تکرار کنید.  این کار در بعضی مواقع می تواند به مدت چهار یا پنج روز در دوره پریود ادامه یابد.

دکتر چه کاری می تواند برای کمک به من انجام دهد؟

 اگر دفتر خاطرات سردرد شما تأیید می‌کند که حملات شما همیشه در طی دو یا سه روز نزدیک به شروع قاعدگی رخ می‌دهد. پزشک  شما ممکن است راه‌هایی را برای پیشگیری از میگرن به شما پیشنهاد دهد.

همچنین پزشک ممکن است بسته به منظم بودن چرخه قاعدگی، داشتن یا نداشتن پریودهای دردناک یا سنگین، علائم یائسگی، یا نیاز به پیشگیری از بارداری، گزینه های مختلفی را امتحان کند.

 اگرچه هیچ یک از داروها و هورمون های توصیه شده در زیر به طور خاص برای مدیریت میگرن قاعدگی مجوز ندارند. پزشکان می توانند در صورت صلاحدید، آنها را برای این بیماری تجویز کنند.

گزینه های درمانی: داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی

 مفنامیک اسید یک پیشگیری کننده موثر از میگرن است و گزارش شده است که به ویژه در کاهش میگرن مرتبط با قاعدگی های سنگین و دردناک مفید است. اگرچه هیچ آزمایش بالینی به طور خاص برای میگرن قاعدگی انجام نشده است. مصرف دوز ۵۰۰ میلی گرمی، سه تا چهار بار در روز، ممکن است دو تا سه روز قبل از شروع قاعدگی به شما توصیه شود. ولی آغاز مصرف قرص در روز اول قاعدگی هم موثر است. معمولاً این درمان فقط برای دو سه روز اول قاعدگی ضروری است.

 همچنین مشخص است که مصرف ناپروکسن در دوزهای حدود ۵۰۰ میلی گرم، یک یا دو بار در روز در حول و حوش زمان قاعدگی موثر است.

گزینه های درمانی دیگر

مکمل های استروژن

 اگر خانمی به پیشگیری از بارداری نیاز نداشته باشد، مصرف مکمل استروژن برای چندین روز در حول و حوش زمان قاعدگی، می تواند از افت طبیعی استروژن که  باعث میگرن شود، جلوگیری کند. مکمل های استروژن قبل از قاعدگی را فقط زمانی می توان استفاده کرد که قاعدگی شما منظم و قابل پیش بینی باشد.

 مکمل های خوراکی یا یا برچسب (پچ) استروژن با دوز ۱۰۰ میکروگرم را می‌توان از حدود پنج روز قبل از شروع پریود و تا روز پنجم قاعدگی استفاده کرد.  دوز باید در چند روز آخر درمان کاهش یابد.
اگر این کار مؤثر است اما عوارض جانبی مانند نفخ، حساس شدن سینه، گرفتگی عضلات پا یا حالت تهوع ایجاد می کند، باید دوز پایین تری را برای چرخه بعدی امتحان کرد.
روش دیگر، مصرف ژل استرادیول ۱/۵ میلی‌گرم را می‌توان روزانه از حدود پنج روز قبل از موعد قاعدگی تا روز پنجم قاعدگی استفاده کرد، و دوباره دوز استروژن را برای چند روز آخر درمان کاهش داد.

باید توجه داشت که استفاده طولانی مدت از استروژن برای «درمان جایگزینی هورمون» زنان پس از یائسگی، با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است.
در مقابل، شواهد نشان می دهند که استفاده از مکمل های استروژن پیش از یائسگی، در زنانی که هنوز قاعدگی های طبیعی دارند، این خطرات را به همراه ندارد.  با این حال، مصرف استروژن های مکمل به زنانی که به صورت ژنتیک در معرض خطر بالای سرطان سینه هستند توصیه نمی شود.

تریپتان ها

 به خصوص، توسط سازمان غذا و داروی آمریکا تأیید نشده است، اما اگر پزشک فکر کند که مصرف این دارو می تواند برای شما مفید باشد، ممکن است آن را تجویز کند.

 فرواتریپتان با دوز ۵ میلی‌گرم دو بار در روز، دو روز قبل از میگرن و سپس ۲/۵ میلی‌گرم دو بار در روز، به مدت پنج روز می‌تواند مفید باشد.
به جای فرواتریپتان، مصرف یک ناراتریپتان ۱ میلی گرم در روز، دو روز قبل از زمان مورد انتظار شروع میگرن، به مدت پنج روز می تواند مؤثر واقع شود.  فرواتریپتان کمتر از ناراتریپتان باعث سردردهای تأخیری می شود.

 استراتژی های هورمونی مداوم و درازمدت

 اگر به پیشگیری از بارداری نیاز دارید، یا قاعدگی‌های شما نامنظم است، تعدادی از استراتژی‌های پیشگیری از بارداری وجود دارند که می‌توانند به درمان میگرن قاعدگی نیز کمک کنند.

 داروهای ضد بارداری هورمونی ترکیبی  (سی اچ سی) حاوی استروژن و پروژسترون هستند. اگرچه برچسب (پچ) های هفتگی این داروها نیز در دسترس هستند، رایج ترین شکل مصرف آنها، خوردن قرص است.

 این داروها چرخه طبیعی قاعدگی را خاموش می کنند و سطح استروژن نسبتاً پایداری را به مدت ۲۱ روز حفظ می کنند.  با این حال، میگرن اغلب در فاصله هفت روزه قطع مصرف هورمون رخ می دهد، زیرا سطح استروژن کاهش می یابد.

 پزشکان به طور فزاینده ای کاهش تعداد روزهای قطع هورمون و کاهش حملات میگرنی با مصرف سه یا چهار بسته متوالی از این قرص ها، و سپس یک استراحت کوتاه چهار روزه را به بیماران توصیه می کنند.

عوارض داروهای هورمونی

مصرف مداوم داروهای هورمونی ترکیبی ها برای چند ماه بدون وقفه ممکن است برای برخی از زنان که مشکل خونریزی های ناگهانی ندارند، حتی بهتر باشد.
اگرچه این استراتژی می تواند برای زنانی که میگرن بدون آئورا دارند، مؤثر باشد، ولی استروژن های ضد بارداری به دلیل احتمال افزایش خطر سکته مغزی، نباید توسط زنانی که میگرن همراه با آئورا دارند استفاده شود.  برای چنین زنانی، مصرف پروژسترون غیر ترکیبی توصیه می شود.

  قرص پروژسترون خالی (غیر ترکیبی) که «سرازت» یا «سرل» یا دزوژسترل نام دارد، مانند ضدبارداری هورمونی ترکیبی عمل می‌کند اما حاوی استروژن نیست. از آنجایی که این قرص هر روز و بدون وقفه مصرف می شود، بسیاری از زنان در دوره مصرف آن اصلا پریود نمی شوند. اگرچه ممکن است گهگاه خونریزی های نامنظمی هم مشاهده شوند. این قرصها برخلاف دزوژسترل، انواع دیگر قرص‌های حاوی پروژسترون، چرخه قاعدگی را خاموش نمی‌کنند و بعید است به درمان میگرن قاعدگی کمکی کنند.

 پروژسترون‌های تزریقی نیز به روشی مشابه با داروهای ضدبارداری ترکیبی هورمونی عمل می‌کنند وهر ۱۲ هفته یکبار تجویز می‌شوند. قاعدگی اکثر زنانی که پروژسترون‌ تزریق می کنند به طور کامل متوقف می‌شود، ولی ممکن است چند ماه طول بکشد تا این اتفاق بیفتد. تا زمان قطع کامل قاعدگی، خونریزی می تواند با میگرن همراه باشد. برای رسیدن به نتیجه مطلوب مهم است که تا زمان قطع کامل خونریزی، که ممکن است تا تزریق سوم و یا چهارم طول بکشد، به تزریق پروژسترون ادامه دهید.

سافت ژل روغن گل مغربی FDT فرنوش داروطب 60 عددی

۲۵۰,۰۰۰ تومان

کپسول‌‌روغن‌گل‎‌مغربیFDT فرنوش داروطب که حاوی 1000 میلی گرم روغن گل مغربی در هر دوز است به خانم ها در دوران قاعدگی و قبل از قاعدگی کمک میکند تا درد کمتری را تجربه کنند و همچنین اسپاسم و گرفتگی عضلانی را کاهش میدهد و باعث بهبود اختلالات خلقی در این دوران می شود.این مکمل همچنین میتواند…

در انبار موجود نمی باشد

درمان جایگزینی هورمونی (HRT)

 در دوران یاائسگی، دردهای میگرنی افزایش پیدا می کنند. درمان جایگزینی هورمونی (اچ آر تی) نه تنها با تثبیت نوسانات استروژن مرتبط با میگرن، بلکه با کاهش تعریق شبانه که می تواند خواب را مختل کند، به بیماران کمک می کند. برخلاف مکمل‌های استروژن که فقط در حوالی دوره قاعدگی استفاده می‌شوند، داروهای جایگزین هورمون در طول چرخه مصرف می‌شوند.  پزشک فقط زمانی مصرف این داروها را تجویز می کند که قاعدگی نامنظم شده، و یا سایر علائم یائسگی مانند گرگرفتگی ظاهر شده باشد. شواهد بیانگر این مسئله هستند که اگر این داروها فقط چند سال برای کنترل علائم یائسگی مصرف شوند، در افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان نقشی ندارند.

سخن آخر

اگر متخصص زنان و زایمان شما نتوانست در زمینه کاهش دردهای میگرنی قاعدگی به شما کمک کند. وقت آن رسیده است که در صورت امکان به دنبال یک متخصص مغز و اعصاب باشید. که می تواند درمان هدفمندتری برای میگرن ارائه دهد. معمولا اولین کاری که متخصصین مغز و اعصاب انجام می‌دهند این است که از بیماران می‌خواهند تعداد دفعات میگرن خود را در تقویم خود ثبت کنند.

 هنگامی که متخصص مغز و اعصاب شما فراوانی و شدت حملات میگرنی را تعیین کرد، درمان شما را با داروهای آنی و پیشگیرانه میگرن شروع می‌کند.  اگر در حال حاضر دچار میگرن قاعدگی هستید، بدانید که امیدی هست. ممکن است کمی آزمون و خطا و صبر زیادی نیاز باشد، اما با همکاری با پزشک خود می‌توانید تسکین پیدا کنید.

اینستاگرام داروخانه امید

داروخانه شبانه روزی آنلاین امید تهران میدان ملت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *